News
  Home   >     Original    >     Main body

  Anda Shiba Army ? Mari Baca...

  Abstract:Semua Memuji Shiba ? Kenaikan Palsu Dogecoin Didorong Oleh Kegilaan Meme

   Shiba Inu bergabung dengan fenomena coin dog meme ketika Musk mengumumkan sokongan pembangun untuk Dogecoin. Shiba Inu (SHIB) telah menjadi perbincangan media dunia kripto dan arus perdana baru-baru ini. Ia adalah duit syiling meme yang bertema di sekitar anjing Shibu Inu, sejenis anjing Jepun yang Dogecoin (DOGE) juga mendasarkan gambarnya. Menurut data dari WikiBit, SHIB mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0,0000388 pada 10 Mei setelah melonjak lebih dari 2,500% dari perdagangan pada $ 0,00001478 pada 7 Mei.

   Token tersebut kini telah disenaraikan di kebanyakan bursa utama, seperti BINANCE, coinbase, FTX, OKEX dan juga rakan sejawat India dari Binance, WazirX. Ia juga secara ringkas telah masuk ke dalam senarai 20 CRYPTOcurrency teratas berdasarkan permodalan pasaran. Pada masa ini, ia telah menurun dalam peringkat, dengan kapitalisasi pasaran lebih dari $6 juta. Sebelumnya pada 10 Mei, kapitalisasi pasaran SHIB mencapai tahap tertinggi sepanjang masa lebih dari $13.5 bilion.

   SHIB dilancarkan pada bulan Ogos 2020, sejurus selepas HYPE Dogecoin di TikTok menghantar coin ini ke tahap tertinggi dua tahun. Menurut “Woof Paper”, sejumlah 1 kuadrillion token dicetak, 50% daripadanya dikunci ke Uniswap dengan kunci dibuang. Walau bagaimanapun, separuh yang lain dihantar ke dompet pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin dengan cara yang tidak diundang.

   Tujuan untuk menghantar 50% token ke Buterin adalah untuk memastikan kestabilan harga kerana secara idealnya, dinamik permintaan-permintaan tidak akan membiarkan harga berubah dengan cepat kerana satu entiti memiliki sebahagian besar bekalan yang beredar.

   Namun, Buterin memberikan SHIB bernilai lebih dari $1 bilion kepada badan amal coronavirus di India yang dikenali sebagai Dana Bantuan India Covid. Ini menyebabkan harga koin jatuh lebih dari 50% dengan segera ketika pasaran mula panik.

   Walaupun SHIB kini merupakan koin meme bertema anjing yang paling banyak dibincangkan selain DOGE, terdapat beberapa token meme anjing yang sangat mudah berubah dan spekulatif yang melayang di dunia kripto, yang dilancarkan dengan harapan dapat meniru prestasi DOGE.

   Sementara itu, cinta umum terhadap anjing dan keinginan untuk menjadi jutawan cepat seperti beberapa pelabur DOGE menyebabkan token meme membanjiri pasaran. Tetapi sama ada hanya gelembung atau jika akan ada perubahan paradigma dalam crypto kerana token ini masih belum dapat dilihat. Kemungkinan besar, Doge akan membuka jalan untuk coin ini dan memutuskan masa depannya berdasarkan penggunaan dan tindakan harga sendiri.